A hónap egészséges zöldsége a TÖK.

A hónap egészséges zöldsége a TÖK.

Őszi dekorációként, ünnepségek főszereplőjeként, egészséges élelmiszerként találkozunk vele újra és újra.

 A tök (Cucurbita) nemzetség egyre népesedik: az indás és a spárgatökből friss főzeléket készítenek, a kolbásztököt kerítésre futtatják, a takarmánytökkel az állatokat etetik, az olajtök magjából olajat sajtolnak, díszként termelik a nagyon változatos színű és alakú turbántököt és lopótököt, téli eltartásra termesztik a laska tököt.

A sütőtök - a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan - Amerika felfedezése után került földrészünkre, őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke.

A 30 Cucurbita faj közül étkezési tökként mindössze ötnek van világszerte jelentősége. Ezek közül nálunk csupán hármat fogyasztanak: Cucurbita pepo (kerti tök),Cucurbita maxima (óriás tök), Cucurbita moschata (pézsmatök).

sütőtök terjedelmes növény. Több méteres hengeres szárai, hatalmas levelei és termései vannak. Termései hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak, narancssárga, ezüstfehér vagy szürke héjúak. A termés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, általában 4-5 cm vastagságú. A magja fehér vagy szürke, 30-38% olajat tartalmaz, és a csíraképességét sokáig, 6-8 évig megőrzi. Jól tárolható termény; csapadéktól és a nagyobb hidegtől védett helyen hónapokig eláll.

A tök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény zöldségféle, emellett sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, így hát az emberi táplálkozás értékes alkotóeleme. A tökök zömmel narancsszínű húsa a nagy karotinoid aránynak köszönheti intenzív tónusát.  A karotinoidok sorába tartozik a béta-karotin, amely a szervezetben zsír jelenlétében A-vitaminná alakul.

A kálium is a tökök egyik jelentős ásványi anyaga, amely biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza  a vízháztartást.

A  sütőtök magja pörkölve kellemes "ropogtatni való".  Sokféle pozitív hatást tulajdonítanak a tökmagnak, jól bevált féreghajtó szer, a húgyúti megbetegedésekkel szembeni harcban van a legfontosabb szerepe. A tökmagolajat rendszerint hideg állapotában használják pácokhoz, salátaöntetekhez.

A sütőtöknek novemberben van szezonja; fogyasszunk bőségesen belőle!

A hónap egészséges zöldsége a TÖK.